آشنایی با اصطلاحات رایج در حمل و نقل هوایی برای تجار و بازرگانان که مبادرت به صادرات و واردات کالا از راه هوایی می کنند و افرادی که قصد دارند محموله ای را به صورت فریت به کشورهای دیگر ارسال نمایید بسیار ضروری است. و به آنها کمک می کند منظور خود را به دقیق ترین شکل ممکن به هم منتقل کنند.
در این مقاله سعی می کنیم مهم ترین و کلیدی ترین اصطلاحات رایج در حمل هوایی را برای شما کاربران عزیز تشریح کنیم. دعوت می کنیم در ادامه با کالجار همراه باشید.
رایجترین اصطلاحات حمل و نقل هوایی :
کارگو (Cargo) یا «کالا» : به معنای هر باری است که توسط یک هواپیما منتقل میشود.
گیرنده کالا ( Consignee): شخصی که نام او روی بارنامه میآید و باید بارها به او تحویل داده شوند.
بارنامه ی هوایی – راهنامه ( Airway Bill) : بارنامه سندی است که حمل کننده یا نماینده وی پس از وصول کالا صادر می نماید و حاکی از حمل کالای معینی از یک نقطه (مبدا حمل) به نقطه دیگر (مقصد حمل) به وسیله هواپیما در مقابل دریافت کرایه ی معینی می باشد.
بارنامه دارای اطلاعاتی از قبیل فرستنده، گیرنده،محل بارگیری، محل تخلیه ، مشخصات کامل کالا و …. می باشد. بارنامه ی هوایی در ۱۲ نسخه صادر می شود که ۳ نسخه آن اصلی و مابقی برای قسمتهای داخلی شرکت هواپیمایی مورد استفاده قرار می گیرد.
- نسخه اصلی اول برای شرکت حمل کننده یا صادر کننده (For Carrier)
- نسخه اصلی دوم برای گیرنده کالا (For Consignee)
- نسخه اصلی سوم برای فرستنده کالا (For Shipper)
بارنامه (BL) : سندی که به ازای کالایی که حمل کننده در اختیار می گیرد برای صاحب کالا صادر می گردد و در واقع نوعی قبض رسید کالاست.
فریت بار : به ارسال بار به وسیله ی وسایل نقلیه هوایی مانند هواپیما فریت بار می گویند.
فریت مسافری : حمل هوایی اضافه بار مسافران از طریق صدور بارنامه فریت مسافری گفته می شود.
فریت تجاری : حمل هوایی هر نوع کالای غیر مسافری از طریق صدور بارنامه فریت تجاری نامیده می شود.
بیمه نامه ( Insurance Policy) : بیمه نامه سندی است که بنا به درخواست بیمه گذار از سوی شرکت بیمه صادر میشود تا کالاهای ارسالی در طول فرآیند جابجایی بیمه شوند و در صورت بروز هرگونه آسیب، خسارت آن توسط شرکت بیمه پرداخت شود.
فورواردر (Forwarder) : فوروارد یک شخص حقوقی (شرکت مبدا) است که مسئولیت حمل و نقل محمولههای ارسالی را بر عهده دارد و قرارداد حمل و نقل کالا را با مشتری منعقد میکند. به عبارت دیگر، به شرکتهایی که طرف قرارداد مستقیم با مشتری قرار میگیرند، اصطلاحا فوروارد میگویند.
Dangerous Goods : اشیا و مایعاتی که قادر به آسیب رساندن قابل توجه به سلامتی، امنیت و یا دارایی دیگران در هنگام حمل و نقل هوایی هستند.
Destination : آخرین محل توقف بار مطابق با قرارداد حمل و نقل هوایی را می گویند.
کالای متروکه (Abandoned goods) : کالای متروکه به کالایی گفته میشود که صاحب آن بنا به هر دلیل برای تحویل و ترخیصش مراجعه نکرده است و یا در ارائه مدارک مورد نیاز برای تحویل آن تعلل کرده که در این صورت پس از مدتی، کالای مربوطه به عنوان کالای متروکه در نظر گرفته میشود.
Flight Number : به مشخصات یک پرواز گویند.
General Sales Agent : عاملی که در یک کشور وظیفه هماهنگ کردن امور حمل و نقل و صادرات هوایی را بر عهده دارد.
Health Certificate :سندی که توسط دامپزشک برای نشان دادن سلامت حیوانی که قرار است از طریق حمل و نقل هوایی ارسال شود، صادر میشود.
Interline Carriage : انتقال یک محموله با استفاده از دو یا چند هواپیما در مسیرهای مشخص را گویند.
Routing : مسیری که در اصل یک باربر هوایی باید آن را برای رسیدن به مقصد دنبال کند.
Rerouting : مسیرهایی که برای پرواز احتمالی یک باربر هوایی در صورت بروز مشکل در مسیر اصلی تعریف میشود.
The Air Cargo Tariff : قواعد قانونی و دستورالعملهای باربری بینالمللی هوایی را گویند.
Transshipment : به خالی کردن بار از یک پرواز و پر کردن آن در یک پرواز دیگر را می گویند.
از دیگر اصطلاحات رایج می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- استعلام : Inquiry
- کرایه ی بار : Freight
- بار هوایی :Air Shipment
- برچسب : Tape
- دستور تحویل کالا : (Delivery Order(DO
◾️سخن آخر
در این مقاله از کالجار سعی کردیم برخی از رایج ترین اصطلاحات حمل و نقل که در فرآیند جابجایی کالاها و خدمات، مورد استفاده قرار میگیرند را برای شما گردآوری کنیم. این اصطلاحات بسیار پرکاربرد و رایج هستند و هر شخصی که در حوزه حمل و نقل مشغول به کار است باید با آنها آشنایی داشته باشد.