واردات کالا از کشورهای دیگر یک فعالیت تجاری و اقتصادی مهم برای تامین نیازهای داخلی یک جامعه است.
گاهی تولید یک محصول خاص در داخل کشور از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نبوده یا تولید داخلی جواب گوی نیازهای جامعه نیست.در این حالت دولتمردان یک کشور با کمک تجار و بازرگانان مبادرت به واردات کالا می کنند.
البته واردات باید در چارچوب قوانینی باشد که دولت تعیین می کند.
هر تاجر و بازرگانی علاوه بر شناخت چگونگی مراحل واردات باید با قوانین و مقررات واردات نیز آشنایی کامل داشته باشد تا تمامی فعالیت های خود را در این زمینه مطابق با قوانین داخلی و خارجی به انجام برساند و از بروز هرگونه تخلف جلوگیری به عمل آید.
در این قسمت برخی از قوانین و مقررات واردات کالا برای آشنایی شما آورده می شود.
در سال ۱۳۷۲ در ۲۴ ماده مختلف تدوین و در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید.
این قانون از اصلیترین قوانین پایه ای در حوزه های مختلف تجارت است و به بیان کلیات و خط قرمزهای مربوط به حوزه های تجاری می پردازد.
این آییننامه در ۴۶ ماده در ادامه ی قانون قبلی در سال ۱۳۷۳ توسط هیئت وزیران به تصویب رسید. و حاوی نکات اجرایی مختلفی در زمینه واردات کالا می باشد.
این قانون که در زمینه ی ترخیص کالا و فرایند های گمرکی است که در سال ۱۳۹۰ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده است.
این کتاب نکات اجرایی بسیار زیادی را در خصوص واردات کالاهای مختلف و تعرفه های مرتبط با آن ها بیان می کند همچنین هر ساله بروزرسانی شده و توسط سازمان توسعه تجارت منتشر میشود.
بخشنامهها و دستورالعملهای اجرایی جزء مهمترین قوانین واردات کالا به شمار می روند و مطالعه ی آن ها تجار و بازرگانان را با جزئیترین و به روزترین مقررات این حوزه آشنا میکند. برای اطلاع از این بخشنامه ها باید طور مرتب و روزانه اخبار و اطلاعات مربوط به تجارت و واردات کالاهای مختلف دنبال شود.
کارت بازرگانی سندی است که موجب آن می توان اقدام به صادرات و واردات کالا نمود. این کارت توسط شعب اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران به نام متقاضیان اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی صادر میشود.
البته صادرات و واردات در حجم کم و به صورت نمونه نیازی به کارت بازرگانی ندارد. کارت بازرگانی فقط زمانی مورد نیاز است که واردات یا صادرات در حجم تجاری انجام شود.
به طور کلی در موارد زیر نیاز به کارت بازرگانی وجود ندارد:
بعد از دریافت کارت بازرگانی لازم است که زمینه و حوزه فعالیت خود را در خصوص واردات کالا تعیین کنید. یعنی می خواهید به چه صورت فعالیت کنید. برای مثال برخی از تجار تمایل دارند تنها با یک کشور خاص تجارت کنند اما برخی دیگر ممکن است بخواهند با کشورهای مختلف فعالیت داشته باشند.
برخی قوانین و بخشنامه ها براساس نیاز کشورها دائما در حال تغییر می باشند ؛ لذا یک واردکننده باید به صورت روزانه اخبار و اطلاعات مربوط به حوزه فعالیت خود را مطالعه کرده و اطلاعات خود را در این حوزه به روز رسانی کند.
در این مرحله باید کشورهای مختلف را بررسی کرده و با مشتریان مختلف وارد مذاکره شوید.همچنین آشنایی با زبان آن کشور و قوانین و مقررات تجاری آن کشور بسیار اهمیت دارد.
پرفرما یا پیشفاکتور یکی از مراحل مهم در واردات کالا محسوب می شود که از آن جهت ثبت سفارش استفاده میشود. در واقع پیشفاکتور سندی است که توسط فروشنده برای خریدار ارسال شده و در آن در مورد مشخصات کامل کالا توضیح داده می شود.
در این مرحله واردکننده ی کالا به سامانه ثبت سفارش وزارت صمت مراجعه کرده و درخواست خود را جهت واردات کالای مورد نظر ارائه می دهد. کالا ها پس از بررسی کارشناسان وزارت صمت اگر جزو کالاهای ممنوعه نباشند در سامانه ثبت می شوند.
در این مرحله واردکننده با روش های مختلف اقدام به تهیه ی ارز از دولت می کند. تا بستر لازم برای انجام فرآیندهای واردات کالا فراهم شود.
در این مرحله خریدار و فروشنده در انتخاب روش حمل و حمل و نقل کالاها به توافق می رسند. مانند روش های حمل و نقل جادهای، ریلی، هوایی و دریایی همچنین کالا بیمه می شوند تا در صورت بروز حوادث خسارت به وجود آمده جبران گردد.
بعد از انجام مراحل فوق، کالای خریداری شده وارد گمرک می شود، اکنون شخص یا نماینده قانونی او باید با آگاهی از قوانین ترخیص کالا به گمرک مراجعه کرده و با ارائه استناد و مدارک مورد نیاز اقدام به ترخیص کالا از گمرک نماید.
واردات کالا مانند دیگر حوزههای تجارت بین الملل برای بازرگانان مشکلاتی را به همراه دارد. که آگاهی از قوانین و مقررات داخلی و بین المللی و به روز رسانی اطلاعات می تواند برای رفع این مشکلات کارساز باشد.
وجود تحریمهای ناعادلانه ، بیش بود ارزش، کسر تخلیه، تفاوت تعرفه، انبارداری، زمان بر بودن اخذ مجوز ورود یا ثبت سفارش، تخصیص ارز بانک مرکزی و دموراژ، اخذ مجوزهای واردات کالا و ترخیص از این قبیل مشکلات هستند.
بیش بود ارزش (گران نمایی) زمانی اتفاق می افتد که خریدار ارزش کالا های وارد شده را بیشتر از قیمت واقعی پرداخت شده با ارائه اسناد و مدارک ساختگی و جعلی به گمرک معرفی می کند تا ارز و تسهیلات بانکی بیشتری دریافت نماید. که از آن به عنوان پولشویی یاد می شود.
در قانون نیز ، تمامی کالاها دارای یک تعرفه گمرکی مشخص هستند و ارزش واحد هر نوع کالا در سامانه TSC طبق تایید گمرک جمهوری اسلامی ایران مشخص و ثبت شده است.
پس از اظهار کالا توسط بازرگان، گمرک قیمت اظهاری کالای بازرگان را با قیمتهای تعیین شده در سامانه TSC بررسی میکند و در صورت وجود مغایرت و کشف اختلاف بیش بود ارزش، صاحب کالا یا نماینده قانونی وی میتواند پرونده را از طریق مراجع قانونی، دفتر بررسی و تعیین ارزش، کمیسیونهای رسیدگی به اختلافات گمرکی و حتی دیوان عدالت اداری پیگیری نماید.
در بسیاری از موارد هنگام باسکول بار در درب خروجی گمرک، وزن بار از وزن ثبت شده در اسناد گمرک بیشتر است . این موضوع مخصوصا برای کالاهایی که ارزشگذاری آنها بر اساس وزن است بسیار مهم است.
با توجه به بخشنامه بانک مرکزی این تغییر وزن برای کالاهای فله ای، همچنین کالاهای اساسی و ضروری ۱.۵ درصد و سایر کالاها حداکثر ۳ درصد قابل قبول است .ولی برای اختلاف بیشتر از آن، وارد کننده باید جریمه پرداخت کند.
تعرفه گمرکی شامل هویت کالا، دسته بندی کالا، نحوه ارزش گذاری کالا، مجوزهای مورد نیاز برای ورود و صدور کالا، ممنوعیت یا مجاز بودن واردات یا صادرات، نوع ارز تخصیصی توسط بانک مرکزی به کالا، و نهایتا میزان حقوق ورودی قابل پرداخت برای ورود کالا است.
وجوهی که گمرک از کالاهای وارداتی دریافت می کند بخشی مربوط به عوارض و مالیات بوده و بخشی دیگر در مقابل انجام خدمتی مانند هزینه تخلیه و بارگیری، آزمایش، استاندارد، انبارداری و… می باشد.
در بسیاری از موارد واردکنندگان با موضوع تفاوت تعرفه پس از اظهار کالا در گمرک روبرو میشوند، به این معنی که تعرفه اظهاری آنها با نظر کارشناس گمرک متفاوت است که از دلایل آن می توان به هزینههای سنگین جریمه، تفاوت ماخذ ورودی، معطلی بار در گمرک ،هزینههای اضافی انبارداری و دموراژ اشاره کرد.
بنابراین بازرگانان بهتر است ابتدا تعرفه صحیح کالای خود را مشخص و بعد اقدام به گرفتن مجوز ورود کنند.
کلیه انبارهای گمرک که جهت نگهداری کالاهای ورودی و صدوری تعبیه شده اند ؛ انبارهای گمرکی هستند.
مدت زمان توقف کالا در گمرک، از زمان ورود کالا به اولین گمرک محاسبه میشود. مدت زمان مجاز نگهداری کالاها در انبارهای گمرکی ۳ ماه است و در صورت تقاضای صاحب کالا یا شرکت حمل و نقل به تشخیص گمرک تا ۲ ماه دیگر قابل تمدید است. در صورتی که ظرف مهلت مقرر برای انجام تشریفات گمرکی اقدام نشود، کالا مشمول مقررات متروکه میگردد.
همچنین صاحبان کالاهای فاسد شدنی باید بلافاصله پس از تخلیه، اقدام به ترخیص کالا کنند و یا بار خود را به انبار گمرکی مناسب منتقل کنند زیرا اگر کالایی فاسد شود، گمرک آن را متروکه حساب میکند.
ثبت سفارش و دریافت مجوز ورود کالا از سازمان صنعت، معدن و تجارت کشور انجام می شود.
مجوز ثبت سفارش کالا باید قبل از ورود کالا به کشور و اظهار در گمرک توسط خریدار دریافت شود.
در صورتی که مجوز صادر نشود، وارد کننده مجاز به واردات کالای مورد نظر خود نیست .
کلیه ی هزینه های پرداختی وارد کننده شامل موارد زیر است:
حمل و نقل بین المللی تخصصی به سراسر جهان توسط شرکت کالجار. استعلام بهترین نرخ و زمان حمل کالا از سراسر جهان را دریافت کنید.
خدمات شرکت حمل و نقل کالجار در برگیرنده تمام نیازهای مشتریان از بسته بندی در مبداء، صدور بارنامه و ارسال بار هوایی توسط ایرلاین های معتبر دنیا، تا ترخیص بار در گمرکات و تحویل در مقصد میباشد. این شرکت با تمرکز بر حمل بار هوایی بین المللی قادر به خدمت رسانی و ارائه مشاوره رایگان در زمینه حمل بار جاده ای، دریایی و ریلی نیز میباشد.
طراحی و بهینهسازی: استودیو آیمان